sobota, 11 sierpnia 2012

Papryka faszerowana pieczona








Składniki

  • 3 szt dużej papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu na pół twardo
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól , pieprz do smaku
  • masło
  • zioła według uznania


wykonanie



Pieczarki smażę z cebulą  ok, 2 minut. Do miski przekładam  pieczarki, kukurydze i ugotowany ryż .Dokładnie mieszam , szczypta soli i pieprzu i ponownie mieszam .  Umytą paprykę kroje na dwie części w poprzek (dlatego musi być duża) usuwam gniazda i ponownie płucze. Środek papryki wysuszam ręcznikiem papierowym . Oprószam pieprzem, bazylią i wkładam farsz . Na wierzch daję plaster masła ( można  to przykryć plasterkiem sera żółtego , osobiście tego nie stosuje) . Nagrzany piekarnik do 180oC  i papryczka po 30 minutach gotowa .

Pyszna przystawka








                                            przekrojona i wysuszona papryka





                                           farsz przykryty masłem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz