poniedziałek, 16 lipca 2012

Mortadela w cięśćie

Były czasy kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy  a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska .




Składniki

  • 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mortadela

Sposób wykonania

Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm)
Z reszty składników  przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry mortadeli zanurzam w cieście i smażę   na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków pomidora lub ogórka i jest śniadanko







 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Embed_hqwpnlcpuq9urz98vjru9o0ydr2ntwzz

3 komentarze:

  1. Też miałam dodać taki wpis :) Martadela jest jedną z moich ulubionych (i naprostszych do przygotowania...) potraw z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje . Jest miło wiedzieć że ktoś lubi podobne smaki

      Usuń
  2. Super pomysł na danie z dzieciństwa, królowa kiełbas MORTADELA to było coś:)

    OdpowiedzUsuń