poniedziałek, 30 lipca 2012

Schab w mleku

Od Wielu lat nie kupuje wędlin .Z prostej przyczyny , jest za słona, za tłusta . Dlatego wyspecjalizowałam się w pieczeniu mięs . Taki upieczony kawałek mięsa jest bardzo praktyczny . Można ukroić grubszy kawałek i podać jako obiad  np. ziemniakami i surówką . Można kłaść na kanapki . Co najważniejsze wiem co zjadam.
Niestety schab pieczony jest najczęściej suchy . Dlatego ja dusze go w mleku . Wychodzi bardzo soczysty . Taki schabik jest wielozadaniowy. Nadaje się na kanapki, na obiad , zalewam go galaretą, robię roladki z chrzanem .





Składniki



  • 1,1/2 kg schabu
  • 1 l mleka
  • 1/2 l wody
  • przyprawy : 1 listek laurowy, 1 łyżka majeranku, sól,pieprz, czosnek .2 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania

schab natrzeć rozgniecionym czosnkiem ,majerankiem,solą i pieprzem. odstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia . Do garnka ( rozmiar musi być taki aby schab swobodnie mieścił się)  wlać mleko i wodę dodać pozostałe przyprawy , zagotować . Do gorącego mleka wlozyć schab i zmniejszyć gaz do minimum. Od czasu do czasu przekręcać mięso. Ok, 40 minut wystarczy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz