poniedziałek, 10 września 2012

Grzyby duszone


Czas zbiorów grzybów w pełni trwa . Ja jeżdze w lasy kurpiowskie . Uwielbiam zbierac grzyby ,jeść je , Ale nie znoszę czyszczenia(obierania) i przedzierania sie przez krzaki . Dlatego moje ulubione  to wysokie dębowo - brzozowe lasy. Takie są na Kurpiach. Wpadam na godzinkę i wracam na działkę z dwoma ogromnymi koszami prawdziwków ,kozaków i podgrzybków. Innych nie zbieram bo się boje. A potem to już czyszczenie,suszenie ,gotowanie ,zamrażanie .





Skladniki 


  • 1 kg świeżych grzybów 
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek natki 
  • sól pieprz  
  • 100g śmietany

Wykonanie

Grzyby czyszczę i dokładnie myję (kilka razy )  . Następnie kroję drobno,cebulę w piórka, W głębokiej patelni (lepszy do tego jest rondel) roztapiam maslo , dodaje cebulę ,podsmażam ,jak zmięknie wrzucam grzyby . Zmniejszam ogień i tak sobie delikatnie grzybki duszą sie. Od czasu do czasu mieszam .Po 1/2 godziny próbuję , jesli są miękkie dodaje pokrojoną natkę i śmietanę jeszcze raz zagotuje  doprawiam solą i pieprzem. Grzyby  gotowe. Natomiast jeśli są twarde to jeszcze muszą się dusić aż będą miękkie  .

Można podawać z ziemniakami i kotletem





4 komentarze:

  1. u nas panowie w domu by sie ucieszyli

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zamiast natki dodaję listki selera - dodają smaku, którego nie da się z niczym pomylić, są rewelacyjne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałam i masz rację . Smak jest bardziej wyrazisty. :-)) Pozdrawiam

      Usuń