środa, 20 lutego 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej. 
Dzisiaj na obiad była surówka .




Składniki  na 6 porcji

1 mała kapusta czerwona
2 cebule czerwone
2 jabłka słodko -kwaśne
1 łyżeczka soli
1/2 łyzeczki pieprzu
1 łyzeczka cykru
1 cytryna - sok ( może być mniej)

Wykonanie

Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić ja . Do kipiącej wody wrzucić kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ).
Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić. 
Do sałatki można zamiast jabłek dodać mandarynki lub pomarańcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz