wtorek, 14 maja 2013

Duszone żeberka

Nie wiem jak Wy ,ale ja żeberka uwielbiam . Najlepsze są te które mają szeroką kostkę . Wprost rozpływają się w ustach . Do tego pieczony ziemniaczek lub duszony . I jak to mawiała babcia - Niebo w gębie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba- . Z tym ostatnim to tak całkiem się nie zgadzam bo zawsze coś do szczęścia będzie brakować .

   


Składniki


  • żeberka wieprzowe
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 ziemniaków
  • 1 łyżka majeranek
  • sól ,pieprz 
  • oliwa 
  • 1 szklanka wody (lub bulionu,rosołu)

Wykonanie

1 . Żeberka umyć i rozkroić między kostkami. Na rozgrzanej patelni obsmażyć każdy kawałek na brązowy kolor. Przełożyć do rondla.

2 . Umyte i osuszone pieczarki i cebule pokroić w paski . Podsmażyć na tym samym tłuszczu co żeberka . Przełożyć do rondla z mięsem. Podlać 1/2 szklanki wody i dusić , od czasu do czasu obracać mięso .

3 . Obrać ziemniaki i przekroić je na 4 jeśli są duże . Przy mniejszych można na 2 części lub pozostawić w całości . Jak mięso będzie na wpół miękkie ( ok 30 minut) . Wrzucić kartofle do żeberek ,podlać wodą ,zamieszać i przykryć pokrywką . Dusić na wolnym ogniu do miękkości . pod koniec oprószyć solą i pieprzem oraz majerankiem .

Można podać z młodą kapustą , brokułem lub mizerią



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz