środa, 19 lutego 2014

Placki gryczane

Placki gryczane smażę z kaszy gryczanej . Najczęściej jeśli zostaje z obiadu a wyrzucić szkoda .

Szybko je można usmażyć i są idealne jako przystawka lub dodatek obiadowy .



Składniki 

  • 100g kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nie koniecznie)
  • sól , pieprz do smaku

Wykonanie 

- Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać kefir, jajko ,proszek do pieczenia , zmiksować .

  Nie musi być jednolita masa . Wystarczy że trochę kasza będzie rozdrobniona. Jeśli potrzeba

  doprawić .

- Rozgrzać patelnię , kłaść łyżką masę , uformować cienkie placki ( urosną) . Smażyć na brązowy 

  kolor   z każdej strony.

 Podawać z sosem pieczarkowym , grzybowym ,gulaszowym lub z serkiem na ostro .



Zainspiruj się kaszą! II edycja

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej! Aktualnie prowadzę na Mikserze Kulinarnym akcję "Zainspiruj się kaszą!" - jeśli masz ochotę dodać ten przepis to zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) . Z przyjemnością wezmę udział w Twojej aukcji . Pozdrawiam :))

      Usuń