środa, 4 czerwca 2014

Schabowe jajko

To nie jest skomplikowane danie. Jednak jest dobre jako danie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki.




Składniki na 2 porcje

2 jajka
2 kotlety schabowe
5 pieczarek
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
kawałeczek pora
olej do smażenia (ja używam rzepakowego)
łyżka musztardy
sól , pieprz do smaku

Wykonanie

- Jajka ugotować na twardo ,obrać

- Kotlery rozbić ,doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Po jednej rozsmarować musztardę

  położyć  jajko . Zwinąć w rulon zabezpieczyć wykałaczką.








-  Obsmażyć z każdej strony




  -  Do podsmażonych schabowych dodać pokrojone pieczarki ,cebule ,seler





- Podlać szklanką bulionu lub wody , przykryć .Dusić ok 20 minut.





- Uduszone warzywa zmiksować . Sos doprawić według uznania .


   Podawać z makaronem ,ryżem lub kasą  i koniecznie surówka.

                                             - SMACZNEGO -

11 komentarzy: