niedziela, 13 września 2015

Filet drobiowy w sosie pomidorowym na ostro.

To jedna z tych potraw którą można przyrządzić w niecałe pół godziny. Mogę powiedzieć że ktoś kto przyrządza filet w ten sposób kolejny raz, uwinie się w 20 minut.





Składniki na 4 porcje.

- filet drobiowy 4 szt
- pomidory 5 - 6 szt
- chili 1 sz
- cebula 1 szt
- sos chili 5 kropel( w moim przypadku z papryczki  piri-piri) nie koniecznie
- sól, pieprz do smaku.
- makaron ( obojętnie jaki)
- olej do smażenia

Wykonanie

- nastawić wodę , jak sie ugotuje , wrzucić makaron, ugotować na półtwardo.
- umyć filety i warzywa, osuszyć,
- filety oprószyć solą, pomidory pokroić w ćwiartki, cebule w kostkę, chili w drobno posiekać.
- Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć filety z każdej strony do zrumienienia. dorzucić cebulę,
  smażyć do lekkiego zeszklenia, dodać pomidory i chili dolać 1/2 szklani wody, dusić ok 5 minut pod
  przykryciem.
- wyjąć na talerzyk filety, uduszone pomidory zmiksować na gładką masę. Jesli sos bedzie bardzo gęsty
  dodać trochę wody.
- włożyć z powrotem filety do sosu. Zamieszać i zagotować. Doprawić solą. Dusić na małym ogniu jeszcze
   ok 5 minut ( zależy od grubości filetu).

- na koniec dodaje sosu chili.
- do sosu dodać makaron zamieszać . Gotowe do podania.





Sos wychodzi  bardzo ostry. Jeśli danie będzie dla dzieci również, lepiej zrezygnować z sosu chili i dodać mniej papryki chili.



   Do tego dania wykorzystałam paprykę chili oraz pomidory z mojego tarasowego warzywnika. Wygląda to tak        






3 komentarze: