poniedziałek, 13 marca 2017

Pasztetowa domowa


To chyba najłatwiejszy wyrób domowy jaki znam. Prosty szybki i smaczny. Moim zdaniem , oczywiście.
Do takiej pasztetowej używam mięs różnych. W zależności co mam w lodówce lub kupie np. na promocji.
Dzisiaj to są ćwiartki z kurczaka.
Lubię ćwiartki drobiowe , ponieważ z reguły mam dwa produkty. Np. rosół i właśnie pasztetową na kanapki.
                                                     Efekt końcowy wygląda tak.


                                                              


 Składniki

- 6 ćwiartek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- por
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego  i pieprzu
- sól

 Dodatkowo
- 3 g majeranku
- pieprz mielony
- ok 1 m jelita cienkiego

Wykonanie



- Do garnka wkładamy umyte ćwiartki oraz oczyszczone i umyte warzywa (bez pora)
- Zalewamy wodą . Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ( jeśli dodatkowo chcemy rosół)
   jeśli chcemy tylko pasztetową można gotować na większym palniku.
- Ugotowane mięso luzujemy z kości .
- Mięso i warzywa mielimy 2-3 razy aż będzie jednolita masa.
- Do masy dodajemy majeranek, pieprz mielony , dokładnie mieszamy. Próbujemy czy masa jest
   odpowiednio przyprawiona, jeśli nie dodać tego co potrzeba.
- Umyte i przygotowane jelito napychamy masą pasztetową, w czasie napychania dzielimy na małe kawałki .
- W dużym garnku zagotować wodę zmniejszyć ogień do minimum, delikatnie włożyć pasztetową.
- Parzyć ok 30 minut.


Rada
Jeśli masa jest zbyt chuda, bardzo gęsta dodać trochę tłuszczu z rosołu wymieszać.
Natomiast jak jest zbyt lejąca dodać łyżkę kaszki manny błyskawicznej lub bułki tartej. 


14 komentarzy:

  1. Sklepowe wyroby pasztetopodobne staram się omijać szerokim łukiem, bo zawsze mam obawy co do ich składu. Co innego domowe – kremowe, wyraziste w smaku i doskonałej jakości : ) Ten przepis trochę mnie zaskoczył, bo w innych w roli mięsa występują podroby, słonina, podgardle i inne podobne składniki. Tu mamy kurczaka w towarzystwie warzyw, co bardzo mi się podoba. Przepis zapisuję i chętnie wypróbuję, bo przyda się coś swojskiego na kanapki : ) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Tak to prawda większość przepisów opiera się na podrobach, jednak ja nie lubię podrobów, poza tym uważam że nie są zdrowe , dlatego robię pasztetową z mięsa. Moim zdaniem jest smaczniejsza. Spróbuj i daj znać jak smakowała. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Po kiego grzyba..POR?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo go lubię! Po drugie dodaje ostrości :-)) Jeśli ktoś nie lubi może nie dodawać. Powiem więcej można warzyw nie dodać. Jednak ja dodaje bo lubę.

      Usuń
  3. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Wszystkie wyroby domowe robię z miesa bez podrobóe i tłuszczu. Nawet salceson. Pozdrawiam :))

      Usuń
  4. Ale pyszności http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje . Odwiedziłam Twoj blog. Jest świetny:-)

      Usuń
  5. jak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Por po pieczeniu dodaje ostrości,😆😆😆

    OdpowiedzUsuń
  7. Dużo osób sceptycznie podchodzi do pasztetowej, ale ja ją bardzo lubię. Pasztetowa też może być zdrowa! :D

    OdpowiedzUsuń