J


                            JAK TO ZROBIĆ

 jako w koszulce  . W jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że jajko w koszulce można gotować w folii spożywczej(strecz) ma wtęczas ładny kształt. Było to tak : wycinamy kawałek folii smarujemy go oliwą ,wbijamy jajko ,zakręcamy brzegi ( taki balonik wiszący ma być) wkładamy do gotującej wody . Po wyciągnięciu i wyjęciu z folii jest ładny regularny kształt. Oczywiście przetestowałam. Ja zostanę przy moim sposobie . Kształt jest ładny to prawda, niestety jajko jest wymazane w oliwie i posmaczek oliwy jest i to mi nie odpowiada. Mój sposób

 Gotujemy wodę w rondelku tylko tyle aby zakryło jajko (można do zimnej włożyć jajko w skorupce ,jeśli będzie zakryte wodą to jest odpowiednia ilość) Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień żeby woda była spokojna. Do łyżki wazowej wbijam jajko i pomału wkładam do wody. Jak białko zacznie się ścinać delikatnie przekręcam łyżkę i wyciągam ją pozostawiając jajko w wodzie












Wyciągam jajko łyżką cedzakową , Chwilę odsączam i przekładam na przygotowany talerzyk 



Roladki mięsne - obojętne czy drobiowe czy wieprzowe ,muszą być bardzo dobrze rozbite . Jeśli przy tym zrobi się trochę dziurek to nic nie szkodzi .Mięso przy obróbce cieplnej kurczy się.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...